Gratis proefles
Wil jij ook een instrument leren bespelen en ben je benieuwd wat je nou eigenlijk tijdens de lessen gaat leren? Of twijfel je nog of dat ene instrument, waar je al een tijdje aan denkt, echt iets voor jou is? Neem dan een gratis proefles! Je kan een proefles volgen op elk instrument.
De datum en het tijdstip voor de proefles wordt in overleg vastgesteld. Je hoeft zelf nog geen instrument te hebben voor de proefles. De les duurt 20 minuten. Meld je aan via urk@cultuurbedrijfnop.nl.
-
Toetsen
Als je net begint met muziekles is het best lastig om al een keuze te moeten maken voor een instrument. Kies je voor de overweldigende klanken van het kerkorgel dat niet voor niets de koning der instrumenten wordt genoemd? Of kies je voor de piano waar je heel veel muziekstijlen op kunt spelen en dat heel geschikt is om andere instrumenten en zangers (misschien wel jezelf) te begeleiden. Of kies je toch voor het keyboard met z’n vele mogelijkheden en dat natuurlijk heel geschikt is om bijvoorbeeld in een band te gebruiken?
Kiezen is niet meer nodig. Vanaf nu is het mogelijk voor kinderen die beginnen een jaar lang kennis te maken met deze drie instrumenten. Het uitgangspunt voor de lessen is het aanleren van een goede pianotechniek om vervolgens de mogelijkheden van het kerkorgel en het keyboard te gaan ontdekken. Tijdens de lessen is er aandacht voor improvisatie en natuurlijk gaan we ook leren noten lezen. Om te kunnen oefenen moeten de kinderen thuis de beschikking hebben over een (digitale) piano of een keyboard.
Mocht je al wel een keuze hebben gemaakt dan is het natuurlijk ook mogelijk om meteen te kiezen voor pianoles, kerkorgelles of keyboardles.
De lessen zijn te volgen vanaf zes jaar. De lessen worden voor kinderen bij voorkeur gegeven in groepsverband.
Kosten: zie tarieven instrumentale lessen.
-
Docenten:
- Gerrit Hoving
-
Tarieven:
- Tarieven Muziek
-
Docenten:
-
Kerkorgel
Een klassieke kerkorgel is een instrument dat tot de verbeelding spreekt, niet alleen vanwege de afmetingen maar ook vanwege de grootse klank. Naast de traditionele kerkmuziek kunnen ook moderne muziekstukken op het orgel worden gespeeld. De keuze van de muziek wordt afgestemd op jouw voorkeur. Onze orgellessen voor kinderen, jongeren en volwassenen zijn geschikt voor ieder niveau. Of je nu beginner of al gevorderd bent. Je wordt bij ons individueel begeleid.Je krijgt bij ons aanvankelijk les op een elektronisch kerkorgel, op termijn zoeken we naar een kerk waar we les kunnen geven op een echt pijporgel.
-
Docenten:
- Gerrit Hoving
-
Tarieven:
- Tarieven Muziek
-
Docenten:
-
Basgitaar
Hou je van lage tonen en van ritme, dan is de basgitaar wellicht het instrument voor jou. Docent Eric Kruisbrink kan je alles over het bas spelen bijbrengen of het nu om basistechnieken of de kneepjes van het vak gaat. Dit gebeurt in een gemoedelijke sfeer waarbij je de bouwstenen waaruit muziek bestaat leert kennen en toepassen. Je leert hoe je als bassist op een akkoordenschema je eigen partij kan verzinnen en als je dat wilt kan je noten leren lezen. Je leert de verschillen en de overeenkomsten tussen de diverse muziekstijlen kennen: pop, rock, funk, latin, jazz of jouw favoriete stijl.
De lessen zijn maatwerk, waarbij je dus mee kan bepalen welke richting we op gaan. De individuele lessen worden vooralsnog eens in de twee weken op de woensdag gegeven.
Je kan met basgitaar starten vanaf 12 jaar.
-
Docenten:
- Eric Kruisbrink
-
Tarieven:
- Tarieven Muziek
-
Docenten:
-
Drums / slagwerk
De drummer is de spil van ieder orkest, band, groep of ensemble. Hij of zij is degene die het tempo aangeeft en er voor zorgt dat iedereen goed in de maat blijft spelen. Leren drummen betekent ritmes leren lezen, een strak maatgevoel ontwikkelen, alle onderdelen van het drumstel op de juiste manier leren gebruiken, vindingrijk zijn om speciale effecten te ontwikkelen, nieuwe slagjes en ‘breaks’ bedenken.
Bij ons leer je alle technieken vanaf de basis, je leert zelf solo’s te bedenken en er wordt gelet op de juiste speelhouding. Bovendien wordt regelmatig de mogelijkheid geboden om mee te spelen in een groep of ensemble om je speeltechniek verder te ontwikkelen.
Drumles kan gevolgd worden vanaf ongeveer 7 jaar.
-
Docenten:
- Helmer Bijl
-
Tarieven:
- Tarieven Muziek
-
Docenten:
-
Gitaar (elektrisch)
De elektrische gitaar is één van de meest veelzijdige instrumenten die er bestaat. Of je nu gewoon lekker voor jezelf wilt spelen of de ambitie hebt om in een rockband op te treden; het is mogelijk! Akoestisch, elektrisch of basgitaar, alles kan. De gitaarlessen zijn altijd op jouw persoonlijke wensen afgestemd. In de lessen leer je de liedjes te spelen die jij leuk vindt, in alle stijlen die je maar wilt. Blues, jazz, hardrock, heavy metal, pop, funk, gospel, latin, ballads en meezingers; al deze stijlen vallen onder de zogenaamde ‘Lichte Muziek’ en kun je bij ons leren.
Niemand is te oud om gitaar te spelen. Je kunt beginnen met lessen wanneer je handen groot genoeg zijn, meestal vanaf een jaar of 7 (maar eerder kan soms ook). Noten lezen is niet vereist. Gitaarspelen is voor iedereen: jong en oud, groot en klein, beginner of (ver)gevorderd. Kom les nemen en jam mee!
-
Tarieven:
- Tarieven Muziek
-
Tarieven:
-
Gitaar (klassiek)
Klassiek spel saai? Welnee! Vergeet niet dat een goed klassiek spel de basis is voor alle muziek. Klassieke muziek is de deur die je toegang geeft tot een wereld vol muziek. De meeste klassieke muziek is geschreven rond 1800. In deze tijd was gitaar spelen een ware ‘hype’ en de beroemde gitaristen waren net zo bekend als de popsterren nu. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw zijn belangrijke dingen als de juiste speelhouding en goede vingertechniek vastgelegd.
In de lessen wordt een stevige basis gelegd wat betreft techniek, notenkennis en akkoorden. Aan de hand van een goede methode leer je prachtige klassieke stukken spelen. Deze methodiek biedt (vooral jonge) leerlingen een gewenste structuur en ontwikkeling. Ook de populair akoestische afdeling kun je vinden in onze school, want uiteraard kun je alle stijlen spelen die je wilt op de klassieke/ akoestische gitaar. Bekende popnummers, fraaie tokkels en (kampvuur)meezingers klinken fantastisch op dit instrument.
Je kunt al starten op klassiek gitaar vanaf 7 jaar. Kennis van het notenschrift is niet vereist.
-
Docenten:
- Martijn Ruiter
- Marie José van den Berg
-
Muziek:
- Gitaar (klassiek)
-
Tarieven:
- Tarieven Muziek
-
Docenten:
-
Keyboard
Op een keyboard kun je met alle stijlen uit de voeten. Met behulp van de drumritmes en de verschillende geluiden op je keyboard kun je de muziek laten klinken alsof je met een hele band speelt. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon pianospelen op een keyboard. In de lessen wordt aandacht besteed aan improvisatie, akkoordspel, het spelen en lezen van linker- en rechterhandpartijen en uiteraard de ‘bediening’ van je keyboard.
Kinderen vanaf een jaar of 6 kunnen al starten met keyboardlessen.
-
Docenten:
- Gerrit Hoving
-
Tarieven:
- Instrumentale lessen
-
Docenten:
-
Klarinet
De klarinet hoort tot de houten blaasinstrumenten, hoewel jonge spelers kunnen volstaan met een kunststof uitvoering. De klarinet maakt gebruik van een mondstuk en een enkel riet. Om geluid te krijgen, blaas je lucht tussen het riet en het mondstuk. Hierdoor breng je het riet in tril-ling en ontstaat er een toon. Voor de klarinet is veel klassieke muziek geschreven, maar je ziet hem ook vaak in de moderne (jazz en pop-) muziek.
Kinderen kunnen gemiddeld starten met klarinetlessen wanneer zij 8 jaar oud zijn, soms eerder, soms later. Het is bij jonge spelers van belang dat de voortanden al gewisseld zijn en dat de handen niet te klein zijn om het instrument te kunnen bespelen.
-
Docenten:
- Walther Pondman
-
Tarieven:
- Tarieven Muziek
-
Docenten:
-
Saxofoon
De Belgische kunstenaar Adolphe Sax (1814-1894) wilde een instrument ontwerpen dat net zo goed het warme geluid van een klarinet zou hebben, als de felle, directe klank van een trompet. Het resultaat van zijn experimenten noemde hij vol trots de “Saxofoon”. De saxofoon is een blaasinstrument met een enkel riet, en wordt, net als de klarinet, bespeeld door lucht tussen het riet en het mondstuk door te blazen. De saxofoon is er in vier varianten: Sopraan-, Alt-, Tenor- en Bassaxofoon. De Alt- en de Tenorsaxofoon komen het meest voor. Meestal wordt gestart op een Altsax. Saxofoon wordt gebruikt in heel veel soorten muziek, klassiek, jazz of pop.
Kinderen kunnen al vanaf een jaar of 8 starten met saxofoonlessen. Het is van belang dat bij de jonge speler de voortanden volgroeid zijn en de vingers niet al te klein, om het instrument te kunnen bespelen.
-
Docenten:
- Walther Pondman
-
Tarieven:
- Tarieven Muziek
-
Docenten:
-
Orgel
Het klassieke orgel saai? Welnee! Het ligt er aan hoe het instrument bespeeld wordt. Het orgel is juist een van de meest veelkleurige instrumenten die ooit zijn uitgevonden. Bijna alle muziekinstrumenten kun je op een orgel nabootsen, zelfs een heel orkest. Wil je orgel leren spelen, dan kan dit bij ons. De lesinhoud en leerstrategie wordt voor iedere leerling op maat gemaakt. Iedereen is dus welkom, ongeacht leeftijd en ervaring. Als je nog geen noten kunt lezen is dat geen probleem, dat leer je bij ons. Ook liefhebbers die zelf al een eind op weg zijn met spelen, maar hulp willen van een professioneel musicus zijn van harte welkom. Word jij de volgende organist in jullie kerk? Meld je nu aan voor orgelles en trek alle registers open!
-
Docenten:
- Gerrit Hoving
-
Tarieven:
- Instrumentale lessen
-
Docenten:
-
Piano
De piano behoort tot de toets- slag- en snaarinstrumenten en is door zijn grote toonbereik één van de meest veelzijdige instrumenten om te bespelen. De piano is prachtig als solo-instrument maar is ook in te zetten als begeleiding en in ensembles, orkesten en bands. Je vindt de piano in alle muziekstijlen, klassiek, jazz en pop.
De piano is een instrument dat prima te bespelen is voor kinderen vanaf 6 of 7 jaar.
-
Docenten:
- Gerrit Hoving
-
Tarieven:
- Tarieven Muziek
-
Docenten: